Indický klíčkový salát (Kachumber) s jogurtovou zálivkou

🇮🇳 Indický klíčkový salát (Kachumber) s jogurtovou zálivkou

 

Tento osvěžující a zdravý salát využívá výraznou chuť klíčků pískavice v kombinaci s kořením a krémovým jogurtem.

 

Ingredience (pro 2 porce)

 

Typ Ingredience Množství Poznámka
Klíčky Klíčky pískavice 100 g Hojné množství, hlavní chuť
Zelenina Okurka (nakrájená na kostičky) 1/2 ks
Rajče (nakrájené na kostičky) 1 ks
Červená cibule (jemně nasekaná) 1/4 ks
Dresink Bílý jogurt (hustý, řecký) 4 lžíce
Limetková nebo citronová šťáva 1 lžička
Koření (Garam Masala nebo římský kmín) 1/2 lžičky Podtrhne chuť pískavice
Čerstvý koriandr/máta, nasekaná 1 lžička
Sůl a černý pepř Dle chuti

 

Postup přípravy (cca 10 minut)

 

  1. Příprava dresinku: V malé misce smíchejte hustý jogurt s limetkovou šťávou, kořením (Garam Masala nebo římský kmín), solí a pepřem. Vmíchejte nasekaný koriandr/mátu.

  2. Příprava zeleniny: Větší míse smíchejte klíčky pískavice, nakrájenou okurku, rajče a červenou cibuli.

  3. Dochucení: Zeleninu a klíčky nejprve lehce osolte, aby pustily minimum šťávy (pokud je budete jíst hned).

  4. Servírování: Salát rozdělte na dvě porce a přelijte jogurtovým dresinkem. Dresink přidávejte až těsně před konzumací, aby salát zůstal čerstvý a klíčky pevné.

 

Servírování

 

  • Podávejte jako lehkou přílohu k indickému kari, ke grilovanému masu nebo jen s čapátí či pita chlebem. Klíčky dodají jídlu výraznou, teplou kořeněnou chuť.