Indický klíčkový salát (Kachumber) s jogurtovou zálivkou
🇮🇳 Indický klíčkový salát (Kachumber) s jogurtovou zálivkou
Tento osvěžující a zdravý salát využívá výraznou chuť klíčků pískavice v kombinaci s kořením a krémovým jogurtem.
Ingredience (pro 2 porce)
| Typ | Ingredience | Množství | Poznámka |
| Klíčky | Klíčky pískavice | 100 g | Hojné množství, hlavní chuť |
| Zelenina | Okurka (nakrájená na kostičky) | 1/2 ks | |
| Rajče (nakrájené na kostičky) | 1 ks | ||
| Červená cibule (jemně nasekaná) | 1/4 ks | ||
| Dresink | Bílý jogurt (hustý, řecký) | 4 lžíce | |
| Limetková nebo citronová šťáva | 1 lžička | ||
| Koření (Garam Masala nebo římský kmín) | 1/2 lžičky | Podtrhne chuť pískavice | |
| Čerstvý koriandr/máta, nasekaná | 1 lžička | ||
| Sůl a černý pepř | Dle chuti |
Postup přípravy (cca 10 minut)
-
Příprava dresinku: V malé misce smíchejte hustý jogurt s limetkovou šťávou, kořením (Garam Masala nebo římský kmín), solí a pepřem. Vmíchejte nasekaný koriandr/mátu.
-
Příprava zeleniny: Větší míse smíchejte klíčky pískavice, nakrájenou okurku, rajče a červenou cibuli.
-
Dochucení: Zeleninu a klíčky nejprve lehce osolte, aby pustily minimum šťávy (pokud je budete jíst hned).
-
Servírování: Salát rozdělte na dvě porce a přelijte jogurtovým dresinkem. Dresink přidávejte až těsně před konzumací, aby salát zůstal čerstvý a klíčky pevné.
Servírování
-
Podávejte jako lehkou přílohu k indickému kari, ke grilovanému masu nebo jen s čapátí či pita chlebem. Klíčky dodají jídlu výraznou, teplou kořeněnou chuť.
-1.png)