Křupavá miska s klíčky a avokádem

Rychlý oběd/večeře: Křupavá miska s klíčky a avokádem

 

Tento recept kombinuje teplé (vařené) prvky s čerstvými (klíčky), a je tak nutričně vyvážený.

 

Ingredience (pro 1 porci)

 

Typ Ingredience Množství
Základ Quinoa nebo hnědá rýže (uvařená) 1 šálek
Zelenina (teplá) Brokolice (růžičky) 1/2 šálku
Cizrna (z konzervy, propláchnutá) 1/2 šálku
Čerstvé prvky Klíčky brokolice (nebo jiné klíčky) Velká hrst (cca 30-50 g)
Avokádo, nakrájené na plátky 1/2 ks
Cherry rajčata, rozpůlená 5-6 ks
Dresink Olivový olej 2 lžíce
Citronová šťáva 1 lžíce
Sůl, pepř Dle chuti
Hořčice (dijonská nebo plnotučná) 1/2 lžičky
Volitelné Dýňová semínka nebo slunečnice 1 lžička

 

Postup přípravy (cca 15 minut)

 

  1. Připravte základ: Uvařte quinou nebo rýži dle návodu (pokud nemáte předem uvařenou).

  2. Ohřejte zeleninu: Na pánvi nebo v páře krátce povařte/připravte růžičky brokolice a cizrnu (max. 3 minuty), aby změkly, ale zůstaly křupavé. Můžete je lehce osolit a opepřit.

  3. Připravte dresink: V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř.

  4. Sestavte misku: Do hluboké misky dejte nejprve uvařenou quinou (nebo rýži). Navrch přidejte teplou brokolici a cizrnu.

  5. Přidejte čerstvé: Přidejte plátky avokáda a rozpůlená cherry rajčata.

  6. Klíčky a dresink: Těsně před podáváním misku přelijte připraveným dresinkem a navrch položte velkou hrst klíčků brokolice.

  7. Servírujte: Posypte semínky a ihned podávejte. Klíčky zůstanou studené, křupavé a zachovají si všechny cenné látky.

Tip: Pro veganskou a proteinovou variantu přidejte na pánev k brokolici a cizrně trochu uzeného tofu nakrájeného na kostičky.