Křupavá miska s klíčky a avokádem
Rychlý oběd/večeře: Křupavá miska s klíčky a avokádem
Tento recept kombinuje teplé (vařené) prvky s čerstvými (klíčky), a je tak nutričně vyvážený.
Ingredience (pro 1 porci)
| Typ | Ingredience | Množství |
| Základ | Quinoa nebo hnědá rýže (uvařená) | 1 šálek |
| Zelenina (teplá) | Brokolice (růžičky) | 1/2 šálku |
| Cizrna (z konzervy, propláchnutá) | 1/2 šálku | |
| Čerstvé prvky | Klíčky brokolice (nebo jiné klíčky) | Velká hrst (cca 30-50 g) |
| Avokádo, nakrájené na plátky | 1/2 ks | |
| Cherry rajčata, rozpůlená | 5-6 ks | |
| Dresink | Olivový olej | 2 lžíce |
| Citronová šťáva | 1 lžíce | |
| Sůl, pepř | Dle chuti | |
| Hořčice (dijonská nebo plnotučná) | 1/2 lžičky | |
| Volitelné | Dýňová semínka nebo slunečnice | 1 lžička |
Postup přípravy (cca 15 minut)
-
Připravte základ: Uvařte quinou nebo rýži dle návodu (pokud nemáte předem uvařenou).
-
Ohřejte zeleninu: Na pánvi nebo v páře krátce povařte/připravte růžičky brokolice a cizrnu (max. 3 minuty), aby změkly, ale zůstaly křupavé. Můžete je lehce osolit a opepřit.
-
Připravte dresink: V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř.
-
Sestavte misku: Do hluboké misky dejte nejprve uvařenou quinou (nebo rýži). Navrch přidejte teplou brokolici a cizrnu.
-
Přidejte čerstvé: Přidejte plátky avokáda a rozpůlená cherry rajčata.
-
Klíčky a dresink: Těsně před podáváním misku přelijte připraveným dresinkem a navrch položte velkou hrst klíčků brokolice.
-
Servírujte: Posypte semínky a ihned podávejte. Klíčky zůstanou studené, křupavé a zachovají si všechny cenné látky.
Tip: Pro veganskou a proteinovou variantu přidejte na pánev k brokolici a cizrně trochu uzeného tofu nakrájeného na kostičky.
-1.png)