Pikantní tvarohová pomazánka s brokolicovými klíčky

🥪 Pikantní tvarohová pomazánka s brokolicovými klíčky

 

Tato pomazánka je plná bílkovin a díky klíčkům získá příjemně pikantní a svěží nádech.

 

Ingredience

 

Typ Ingredience Množství
Základ Jemný tvaroh (nebo ricotta) 250 g
Bílý jogurt (hustý) nebo zakysaná smetana 2 lžíce
Klíčky Klíčky brokolice 1 velká hrst
Zelenina Jarní cibulka, nasekaná nadrobno 1 stonek
Červená paprika, jemně nasekaná 1/4 ks
Dochucení Citronová šťáva 1 lžička
Sůl a čerstvě mletý pepř Dle chuti
Hořčice (dijonská) 1/2 lžičky (pro extra pikantnost)

 

Postup přípravy (cca 10 minut)

 

  1. Smíchejte základ: V misce smíchejte tvaroh a jogurt/smetanu dohladka. Pokud chcete mít pomazánku opravdu jemnou, můžete použít tyčový mixér, ale ruční promíchání postačí.

  2. Připravte klíčky: Klíčky brokolice jemně nasekejte nožem – uvolní se tak enzymy, které aktivují sulforafan, a zároveň se lépe zapracují do pomazánky.

  3. Přidejte zeleninu a klíčky: Do tvarohového základu vmíchejte nasekanou jarní cibulku, červenou papriku a nasekané klíčky.

  4. Dochuťte: Přidejte citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Ochutnejte a případně ještě dochuťte.

 

Servírování

 

  • Podávejte na celozrnném pečivu, kváskovém chlebu nebo na knäckebrotech.

  • Při servírování pomazánku ještě posypte několika celými, čerstvými klíčky pro ozdobu a extra křupavost.