Pikantní tvarohová pomazánka s brokolicovými klíčky
🥪 Pikantní tvarohová pomazánka s brokolicovými klíčky
Tato pomazánka je plná bílkovin a díky klíčkům získá příjemně pikantní a svěží nádech.
Ingredience
| Typ | Ingredience | Množství |
| Základ | Jemný tvaroh (nebo ricotta) | 250 g |
| Bílý jogurt (hustý) nebo zakysaná smetana | 2 lžíce | |
| Klíčky | Klíčky brokolice | 1 velká hrst |
| Zelenina | Jarní cibulka, nasekaná nadrobno | 1 stonek |
| Červená paprika, jemně nasekaná | 1/4 ks | |
| Dochucení | Citronová šťáva | 1 lžička |
| Sůl a čerstvě mletý pepř | Dle chuti | |
| Hořčice (dijonská) | 1/2 lžičky (pro extra pikantnost) |
Postup přípravy (cca 10 minut)
-
Smíchejte základ: V misce smíchejte tvaroh a jogurt/smetanu dohladka. Pokud chcete mít pomazánku opravdu jemnou, můžete použít tyčový mixér, ale ruční promíchání postačí.
-
Připravte klíčky: Klíčky brokolice jemně nasekejte nožem – uvolní se tak enzymy, které aktivují sulforafan, a zároveň se lépe zapracují do pomazánky.
-
Přidejte zeleninu a klíčky: Do tvarohového základu vmíchejte nasekanou jarní cibulku, červenou papriku a nasekané klíčky.
-
Dochuťte: Přidejte citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Ochutnejte a případně ještě dochuťte.
Servírování
-
Podávejte na celozrnném pečivu, kváskovém chlebu nebo na knäckebrotech.
-
Při servírování pomazánku ještě posypte několika celými, čerstvými klíčky pro ozdobu a extra křupavost.
-1.png)