Svěží salát z klíčků červeného zelí s vejci a citronovo-tahini dresinkem
💜 Svěží salát z klíčků červeného zelí s vejci a citronovo-tahini dresinkem
Tento salát je plný bílkovin a vlákniny a klíčky červeného zelí zde tvoří většinu objemu.
Ingredience (pro 2 porce)
| Typ | Ingredience | Množství | Poznámka |
| Klíčky | Klíčky červeného zelí | 150 - 200 g | Hlavní surovina |
| Bílkovina | Vejce natvrdo | 2 ks | Nakrájená na čtvrtky |
| Feta sýr nebo halloumi (nakrájené) | 50 g | ||
| Zelenina | Okurka (nakrájená na tenké plátky) | 1/2 ks | |
| Mrkev (jemné proužky) | 1/2 ks | ||
| Dresink | Tahini (sezamová pasta) | 2 lžíce | |
| Citronová šťáva | 2 lžíce | ||
| Voda (studená) | 2-3 lžíce | Na zředění dresinku | |
| Česnek (stroužek, prolisovaný) | 1/2 ks | Volitelné | |
| Sůl a pepř | Dle chuti |
Postup přípravy (cca 15 minut)
-
Příprava vajec: Uvařte vejce natvrdo, oloupejte je a nakrájejte na čtvrtky.
-
Příprava dresinku: V misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, sůl, pepř a případně česnek. Postupně přidávejte studenou vodu, dokud dresink nezíská požadovanou krémovou konzistenci.
-
Sestavení salátu: Do velké mísy nasypte klíčky červeného zelí. Přidejte plátky okurky a proužky mrkve.
-
Promíchání: Lehce salát promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně rozprostřela.
-
Servírování: Salát rozdělte na talíře. Na klíčky úhledně naaranžujte čtvrtky vajec a posypte kousky feta sýra (nebo halloumi).
-
Dokončení: Salát zalijte krémovým tahini dresinkem.
Servírování
-
Podávejte okamžitě jako sytý, ale lehký oběd nebo večeři. Fialová barva klíčků vytváří nádherný vizuální kontrast.
-1.png)