Vietnamská nudlová miska (Bun Chay) s mungo klíčky a arašídy

🍜 Vietnamská nudlová miska (Bun Chay) s mungo klíčky a arašídy

 

Klíčky mungo mají jemnou, nasládlou chuť a krásně křupou, což je v asijské kuchyni vysoce ceněno. V tomto receptu tvoří důležitou součást svěží nudlové misky.

 

Ingredience (pro 2 porce)

 

Typ Ingredience Množství Poznámka
Základ Rýžové nudle (vermicelli) 100 g Uvařené dle návodu
Klíčky Klíčky mungo 150 g
Bílkovina Tofu (pevné, marinované a osmažené/opečené) 200 g Nebo krevety/kuřecí maso
Zelenina Mrkev (julienne nebo nastrouhaná) 1 ks
Okurka (julienne) 1/2 ks
Ledový salát (nasekaný) 1 hrst
Dresink (Nuoc Cham style) Limetková šťáva 2 lžíce
Rybí omáčka (veganská verze: sójová omáčka) 2 lžíce
Voda 2 lžíce
Třtinový cukr 1 lžička
Česnek (jemně nasekaný) 1 stroužek
Chilli (nasekané, volitelné) dle chuti
Na posypání Pražené arašídy (nasekané) 2 lžíce
Čerstvý koriandr/máta hrst

 

Postup přípravy (cca 20 minut)

 

  1. Uvařte nudle: Rýžové nudle uvařte dle návodu na obalu, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

  2. Připravte dresink: V misce smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku (nebo sójovou), vodu, cukr, česnek a chilli. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

  3. Připravte tofu/maso: Tofu osmažte/opečte na pánvi dozlatova.

  4. Sestavte misku: Do dvou velkých misek rozdělte uvařené rýžové nudle. Na nudle rovnoměrně rozložte ledový salát, mrkev, okurku, připravené tofu (nebo maso) a bohatě přidejte klíčky mungo.

  5. Dokončení: Každou porci přelijte připraveným dresinkem, posypte nasekanými arašídy a čerstvým koriandrem/mátou.

 

Servírování

 

  • Podávejte jako osvěžující, ale sytý oběd nebo večeři. Klíčky mungo dodávají misce charakteristickou asijskou křupavost.