Vietnamská nudlová miska (Bun Chay) s mungo klíčky a arašídy
🍜 Vietnamská nudlová miska (Bun Chay) s mungo klíčky a arašídy
Klíčky mungo mají jemnou, nasládlou chuť a krásně křupou, což je v asijské kuchyni vysoce ceněno. V tomto receptu tvoří důležitou součást svěží nudlové misky.
Ingredience (pro 2 porce)
| Typ | Ingredience | Množství | Poznámka |
| Základ | Rýžové nudle (vermicelli) | 100 g | Uvařené dle návodu |
| Klíčky | Klíčky mungo | 150 g | |
| Bílkovina | Tofu (pevné, marinované a osmažené/opečené) | 200 g | Nebo krevety/kuřecí maso |
| Zelenina | Mrkev (julienne nebo nastrouhaná) | 1 ks | |
| Okurka (julienne) | 1/2 ks | ||
| Ledový salát (nasekaný) | 1 hrst | ||
| Dresink (Nuoc Cham style) | Limetková šťáva | 2 lžíce | |
| Rybí omáčka (veganská verze: sójová omáčka) | 2 lžíce | ||
| Voda | 2 lžíce | ||
| Třtinový cukr | 1 lžička | ||
| Česnek (jemně nasekaný) | 1 stroužek | ||
| Chilli (nasekané, volitelné) | dle chuti | ||
| Na posypání | Pražené arašídy (nasekané) | 2 lžíce | |
| Čerstvý koriandr/máta | hrst |
Postup přípravy (cca 20 minut)
-
Uvařte nudle: Rýžové nudle uvařte dle návodu na obalu, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
-
Připravte dresink: V misce smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku (nebo sójovou), vodu, cukr, česnek a chilli. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
-
Připravte tofu/maso: Tofu osmažte/opečte na pánvi dozlatova.
-
Sestavte misku: Do dvou velkých misek rozdělte uvařené rýžové nudle. Na nudle rovnoměrně rozložte ledový salát, mrkev, okurku, připravené tofu (nebo maso) a bohatě přidejte klíčky mungo.
-
Dokončení: Každou porci přelijte připraveným dresinkem, posypte nasekanými arašídy a čerstvým koriandrem/mátou.
Servírování
-
Podávejte jako osvěžující, ale sytý oběd nebo večeři. Klíčky mungo dodávají misce charakteristickou asijskou křupavost.
-1.png)