Vydatné klíčkové placičky s bylinkami a česnekem
💚 Vydatné klíčkové placičky s bylinkami a česnekem
Tyto placičky jsou skvělé jako lehká večeře, příloha nebo svačina. Klíčky zde tvoří velkou část objemu a dodávají jim svěží a pikantní chuť.
Ingredience (pro cca 8-10 menších placiček)
| Typ | Ingredience | Množství |
| Klíčky | Klíčky brokolice (nebo směs klíčků) | 100-150 g (velký balíček) |
| Pojivo | Vejce (větší) | 1 ks |
| Hladká mouka (nebo cizrnová/špaldová) | 3-4 lžíce | |
| Strouhanka (na zahuštění, pokud je potřeba) | 1-2 lžíce | |
| Zelenina/bylinky | Jarní cibulka, nasekaná nadrobno | 2 stonky |
| Čerstvá petrželka (nasekaná) | 2 lžíce | |
| Česnek, prolisovaný | 1 stroužek | |
| Dochucení | Sůl a čerstvě mletý pepř | Dle chuti |
| Špetka chilli vloček (volitelné, pro pikantnost) | ||
| Na smažení | Rostlinný olej (řepkový, slunečnicový) |
Postup přípravy (cca 25 minut)
-
Připravte klíčky: Klíčky brokolice (nebo jiných druhů) opláchněte a nechte dobře okapat. Poté je nasekejte nahrubo nožem – nemusí být úplně jemné, ale aby se lépe spojily s ostatními ingrediencemi.
-
Smíchejte ingredience: Ve větší míse smíchejte nasekané klíčky, vejce, mouku, nasekanou jarní cibulku, petrželku a prolisovaný česnek.
-
Dochuťte: Směs důkladně osolte, opepřete a přidejte chilli vločky, pokud používáte. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
-
Zkontrolujte konzistenci: Směs by měla být hustá, ale zároveň by se z ní měly dát tvarovat placičky. Pokud je příliš řídká, přidejte trochu strouhanky nebo více mouky. Pokud je naopak příliš suchá, přidejte lžíci vody nebo mléka.
-
Tvarujte placičky: Z připravené směsi tvarujte menší placičky (o průměru cca 5-7 cm).
-
Smažte: Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje na středním plameni. Placičky smažte z obou stran dozlatova, dokud nebudou křupavé (cca 3-4 minuty z každé strany).
-
Odsajte přebytečný tuk: Hotové placičky pokládejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
Servírování
-
Podávejte teplé s lehkým jogurtovým dipem (jogurt, česnek, kopr/máta, sůl, pepř).
-
Jsou skvělé i samotné jako svačina nebo jako příloha k zeleninovým salátům.
-
Můžete je jíst také studené, například jako součást obědového boxu.
-1.png)