Vydatné klíčkové placičky s bylinkami a česnekem

💚 Vydatné klíčkové placičky s bylinkami a česnekem

 

Tyto placičky jsou skvělé jako lehká večeře, příloha nebo svačina. Klíčky zde tvoří velkou část objemu a dodávají jim svěží a pikantní chuť.

 

Ingredience (pro cca 8-10 menších placiček)

 

Typ Ingredience Množství
Klíčky Klíčky brokolice (nebo směs klíčků) 100-150 g (velký balíček)
Pojivo Vejce (větší) 1 ks
Hladká mouka (nebo cizrnová/špaldová) 3-4 lžíce
Strouhanka (na zahuštění, pokud je potřeba) 1-2 lžíce
Zelenina/bylinky Jarní cibulka, nasekaná nadrobno 2 stonky
Čerstvá petrželka (nasekaná) 2 lžíce
Česnek, prolisovaný 1 stroužek
Dochucení Sůl a čerstvě mletý pepř Dle chuti
Špetka chilli vloček (volitelné, pro pikantnost)
Na smažení Rostlinný olej (řepkový, slunečnicový)

 

Postup přípravy (cca 25 minut)

 

  1. Připravte klíčky: Klíčky brokolice (nebo jiných druhů) opláchněte a nechte dobře okapat. Poté je nasekejte nahrubo nožem – nemusí být úplně jemné, ale aby se lépe spojily s ostatními ingrediencemi.

  2. Smíchejte ingredience: Ve větší míse smíchejte nasekané klíčky, vejce, mouku, nasekanou jarní cibulku, petrželku a prolisovaný česnek.

  3. Dochuťte: Směs důkladně osolte, opepřete a přidejte chilli vločky, pokud používáte. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

  4. Zkontrolujte konzistenci: Směs by měla být hustá, ale zároveň by se z ní měly dát tvarovat placičky. Pokud je příliš řídká, přidejte trochu strouhanky nebo více mouky. Pokud je naopak příliš suchá, přidejte lžíci vody nebo mléka.

  5. Tvarujte placičky: Z připravené směsi tvarujte menší placičky (o průměru cca 5-7 cm).

  6. Smažte: Na pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje na středním plameni. Placičky smažte z obou stran dozlatova, dokud nebudou křupavé (cca 3-4 minuty z každé strany).

  7. Odsajte přebytečný tuk: Hotové placičky pokládejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

 

Servírování

 

  • Podávejte teplé s lehkým jogurtovým dipem (jogurt, česnek, kopr/máta, sůl, pepř).

  • Jsou skvělé i samotné jako svačina nebo jako příloha k zeleninovým salátům.

  • Můžete je jíst také studené, například jako součást obědového boxu.