Snídaňová vajíčka Benedikt s klíčky ředkvičky a bylinkovým jogurtem
🍳 Snídaňová vajíčka Benedikt s klíčky ředkvičky a bylinkovým jogurtem
Tento recept je lehká, svěží a pikantní variace klasického pokrmu, kde ředkvičkové klíčky dodají šmrnc a živiny.
Ingredience (pro 2 porce)
| Typ | Ingredience | Množství | Poznámka |
| Základ | Celozrnné pečivo/anglické muffiny | 2 ks | Rozpůlené, opečené |
| Vejce | Vejce (ideálně bio) | 2 ks | Na ztraceno nebo volské oko |
| Klíčky | Klíčky ředkvičky | Velká hrst | Na závěrečné posypání |
| Bylinkový jogurt (náhrada holandské omáčky) | Bílý hustý jogurt (řecký typ) | 4 lžíce | |
| Kopr nebo pažitka, nasekaná | 1 lžička | ||
| Citronová šťáva | 1/2 lžičky | ||
| Sůl, pepř | Dle chuti | ||
| Volitelné | Uzený losos nebo kvalitní šunka | 50 g |
Postup přípravy (cca 15 minut)
-
Jogurtový dresink: V misce smíchejte hustý jogurt, nasekané bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dejte stranou do chladu.
-
Pečivo a maso: Rozpulte pečivo a krátce ho opečte (v toastovači nebo na pánvi). Pokud používáte šunku/lososa, položte ji na opečené pečivo.
-
Vejce na ztraceno: Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa. Vytvořte vír a do středu opatrně vlijte vejce vyklepnuté do naběračky. Vařte cca 3 minuty. Opatrně vyjměte dírkovanou naběračkou. (Můžete nahradit jednodušším volským okem).
-
Sestavení: Na opečené pečivo (se šunkou/lososem) položte uvařené vejce.
-
Dokončení: Lžící přelijte vejce a pečivo bylinkovým jogurtem (či holandskou omáčkou).
-
Klíčky: Nakonec bohatě posypte klíčky ředkvičky. Jejich pikantnost se skvěle doplňuje s krémovým vejcem a jemným jogurtem.
Servírování
-
Podávejte okamžitě jako vydatnou a zdravou snídani či brunch.
-1.png)