Snídaňová vajíčka Benedikt s klíčky ředkvičky a bylinkovým jogurtem

🍳 Snídaňová vajíčka Benedikt s klíčky ředkvičky a bylinkovým jogurtem

 

Tento recept je lehká, svěží a pikantní variace klasického pokrmu, kde ředkvičkové klíčky dodají šmrnc a živiny.

 

Ingredience (pro 2 porce)

 

Typ Ingredience Množství Poznámka
Základ Celozrnné pečivo/anglické muffiny 2 ks Rozpůlené, opečené
Vejce Vejce (ideálně bio) 2 ks Na ztraceno nebo volské oko
Klíčky Klíčky ředkvičky Velká hrst Na závěrečné posypání
Bylinkový jogurt (náhrada holandské omáčky) Bílý hustý jogurt (řecký typ) 4 lžíce
Kopr nebo pažitka, nasekaná 1 lžička
Citronová šťáva 1/2 lžičky
Sůl, pepř Dle chuti
Volitelné Uzený losos nebo kvalitní šunka 50 g

 

Postup přípravy (cca 15 minut)

 

  1. Jogurtový dresink: V misce smíchejte hustý jogurt, nasekané bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dejte stranou do chladu.

  2. Pečivo a maso: Rozpulte pečivo a krátce ho opečte (v toastovači nebo na pánvi). Pokud používáte šunku/lososa, položte ji na opečené pečivo.

  3. Vejce na ztraceno: Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa. Vytvořte vír a do středu opatrně vlijte vejce vyklepnuté do naběračky. Vařte cca 3 minuty. Opatrně vyjměte dírkovanou naběračkou. (Můžete nahradit jednodušším volským okem).

  4. Sestavení: Na opečené pečivo (se šunkou/lososem) položte uvařené vejce.

  5. Dokončení: Lžící přelijte vejce a pečivo bylinkovým jogurtem (či holandskou omáčkou).

  6. Klíčky: Nakonec bohatě posypte klíčky ředkvičky. Jejich pikantnost se skvěle doplňuje s krémovým vejcem a jemným jogurtem.

 

Servírování

 

  • Podávejte okamžitě jako vydatnou a zdravou snídani či brunch.